Blog

Érdekességek a Káli-medencéről – legyen képben az utazás előtt

Érdekességek a Káli-medencéről – legyen képben az utazás előtt

(0 votes)

Érdekességek a Káli-medencéről – legyen képben az utazás előtt

A Káli-medence vagy régies nevén Kállai-medence - amit nem véletlenül a magyar Provance-ként is emlegetnek a Balaton északi részén -, a Balaton-felvidéken található, annak egyik kis-medencéje. A közel 8600 hektáros dimbes-dombos, festői táj Révfülöp és Ábrahámhegy között terül el.

Az évmilliókkal ezelőtt visszahúzódó Pannon-tenger egykori öblét folymatos vulkanikus tevékenység alakította a mai formájára. A tengeri és a vulkanikus eredet miatt a talaj homokkőben, bazaltban és annak tufájában gazdag, ennek az üledékes földnek és a sok-sok napfénynek köszönhetően tökéletes szőlőtermesztő vidék, borászatáról híres régió, elsősorban a fehér szőlők hazája.
A terület a Balaton – felvidéki Nemzeti park része, a Káli-medence 1984 óta védett terület, az itt található láprétek kimagasló növénytani értéket képviselnek és itt terem az a lisztes kankalin is, ami a park jelképe.

A medence, amit amolyan „fő ütőérként” a Balatonba ömlő Burnót-patak szel át, kilenc történelmi, többségében már az Árpád-korban is említett, települést foglal magába:
1. Balatonhenye: már az ókorban is lakott terület volt és közelében krátertavak találhatók.
2. Dörgicse: ősi temlpolmromjairól nevezetes.
3. Kékkút: a híres ásványvíz otthona illetve itt találjuk a Káli-medence legrégebbi, XVIII. századi népi műemlék lakóházát.
4. Kővágóörs és a hozá tartozó apró, de már Balaton parti falu, Pálköve: a legendák szerint itt fakasztott vízet a sziklából Szent László király.
5. Köveskál: a Káli-medence “fővárosa”, helyreállított mosóháza igazi múltidéző emlékmű
6. Mindszentkála és a hozzá csatolt Kisfalud. Nem messze tőlük felmászhatunk a Kopaszhegyi kilátóhoz vagy megcsodálhatjuk a fehérre meszelt kőkerezteket.
7. Monoszló: határában található a “félbevágott hegy”, a 337 méter magas Hegyestű szikla, ami a legjobb természetes kilátó a vidéken.
8. Salföld: Koppány vezér egykori terülte, ahol a XIII. Században épített Pálos kolostor maradványait tekinthetjük meg.
9. Szentbékkálla: a közelében található a Káli-medence egyik leghíresebb látnivalója a “Kőtenger”.

Mivel a Káli-medence már a római kor óta lakott terület, így folyton valami látnivalóba botlik a látogató, legyen az akár lenyűgöző természeti képzdőmény, mint a már említett geológiai kincs, a Kőtenger vagy ember alkotta emlékek, mint a számtalan középkori templomrom vagy a több évszázados, felújított házak.
A ragyogó napsütés, a kellemes borok, a varázslatos táj, a megannyi történelmi emlék, a vidéki Magyarország hamisítatlan érzése és a Balaton közelsége miatt kihagythatatlan és felejthetetlen úticél mindenki számára, ahová érdemes ellátogatni egyszer vagy akár többször is. Túrázóknak is ideális célpont, hiszen az Országos Kéktúra Pétfürdő és a badacsonyi hajóállomás közötti 103 km-es szakasza is érinti a Káli-medencét (Kővágóőrs és Salföld területét).
Ha kedvet kapott, hogy felfedezze vagy kedvet kapott hogy visszatérjen, foglaljon szállást nálunk, nem fog csalódni!

Káli Panorama Resort – Természet, nyugalom, modern luxus - a velünk élő hagyomány.