Blog

A Káli-medence 5 legszebb természeti csodája

A Káli-medence 5 legszebb természeti csodája

(0 votes)

Ebben a bejegyzésben a Káli-medence legszebb természeti helyszíneit mutatjuk be!


A magyar Provence dúskál a környezet látványos kincseiben - összeszedtük azt az ötöt, amit mindenképp látnia kell, ha ellátogat hozzánk.

Hegyestű ("Orgona"): a Káli-medence keleti peremén, Monoszló határában található tanúhegy mai látképe egyszerre a természet és az emberi beavatkozás kölcsönhatásának eredménye. A vulkanikus eredetű 337 méter magas egykori kürtőben a megrekedt és lehűlt bazaltos magma orgonasípszerű oszlopokat hozott létre. Az 1930-as évektől beinduló bányászat nagyjából a hegy felét elbontotta, kifejtette, emiatt úgy tűnhet, mintha a hatalmas sziklatömböt félbevágták volna, különleges természeti szövetszeletet képezve ezzel. Hegyestű tetejéről lélegzetelállító panoráma nyílik a Balaton-felvidére.

Kőtenger: a Szentbékkállai-kőtenger az egykori Pannon-tengerből kiemelkedő sziklák hagyatéka. A medencére jellemző vulkanikus hatások következtében feltörő hőforrások az egykori tengerfenék homokját cementálták, így alakultak ki maguk a sziklák, majd a természeti erózió a hosszú évek alatt különleges és sokszínű formába marta őket. A leghíresebb kompozíció a Kelemen-kő, ami több, egymásra fekvő sziklából épül fel, amiknek tetején egy bizonytalan helyzetű kő egyensúlyozik.

Kornyi-tó: Kővágóörs határában terül el a karsztvizekből és csapadékból táplálkozó Kornyi-tó, más néven Kornyita, ami a Káli-medence legnagyobb tava. Nádas és vízi-rétes világa közel száz különböző madárfaj fészkelőhelye, köztük a nemes kócsagé. A környező vidéket rengeteg ürgelyuk fúrja keresztül, így könnyen megpillanthatunk egyet az apró állatokból. Az egész évben szabadon látogatható tó feletti kis dombon Veszprémi Imre szobrászművész által 1986-ban tervezett Emberi komédia című különleges acélcsövekből és mészkőből álló szoboralkotása csodálható meg. Errefelé forgott Jancsó Miklós több híres filmjei is, például az Égi-bárány.

Theodóra-forrás : a gyönyörűen beépített forrás Kékkút határában található. Már a római időkben is kedvelt vízforrás volt és állítólag maga Theodóra bizánci császárné is igen kedvelte jótékony hatású, hűs vizét - innen is származtatható a név. A mára világhírűvé vált forrás története igazi magyar sikersztori, a Kékkúti vizet bárki megkóstolhatja a palackozó szomszédságában. Innen indul a 8 km hosszú Theodóra- tanösvény, amin keresztül megismerhetjük a Káli-medence víztani, zoológiai és botanikai sokszínűségét.

Kopasz-hegyi kilátó: ha már megemlítettük a Káli-medence legszebb panorámáját nyújtó Hegyestűt, nem mehetünk el a második helyezett mellett sem. Ez pedig a Mindszentkálla fölé magasodó Kopasz-hegy, aminek 302 méter magas tetejére egy kellemesen megerőltető túrával tudunk felkapaszkodni, aminek során egy 277 fokból álló bazaltlépcsőt kell megmásznunk, a csúcsra való feljutáshoz azonban még hátra van két tucatnyi fából ás földből kialakított lépcsőfok. A meredek kaptató után azonban varázslatos látványt nyújt a messzeségbe elterpeszkedő vidék.

Ha kedvet kapott a természeti csodák felfedezésére, akkor egész évben várja a Káli Panorama Resort, ami tökéletes főhadiszállás és pihenőpont ennek a gyönyörű vidéknek a bejárása közben.