Blog

A Káli-medence borkultúrájáról

A Káli-medence borkultúrájáról

(0 votes)

Ismerkedjen meg a Káli-medence bortörténelmével és borászataival!  

Mind a természeti, mind a kulturális és persze a gasztronómiai csodákon kívül a Káli-medence leginkább, sőt legfőképpen, a komoly történelmi múltra visszatekintő borairól híres.

Az igazán magas napsütötte órák száma, a lankás vidék, a környező hegyek szélárnyéka, a Balaton előidézte mikroklíma (mely a nagy víztükör fényvisszaverő erejétől kezdve az ideális páratartalomig már-már mediterrán feltételeket biztosít) és a vulkanikus vörös talaj miatt már a római korban is szőlőt termesztettek errefelé, hogy kiváló minőségű borokat gyártsanak belőle.

A vidék borai annyira magas minőséget képviseltek, hogy Probus császár (i.u. 276-282) idején a Vinea Pannonia Nobilis Districtus megjelöléssel látták el őket, hogy így tartsák nyilván és különítsék el más boroktól.

A honfoglalás után így három fő hatás nyomta rá pecsétjét a vidék szőlőtermesztésére: egyrészt a római örökség, másrészt az újonnan betelepülő magyar törzsek ázsiai és kaukázusi hagyományai, harmadrészt pedig a keresztényég terjedésével együtt megjelenő szerzetesrendek (kezdetben főleg a Bencések) által Itáliából és nyugatról magukkal hozott szokásaik, így egy igazán sokszínű borkultúra alakulhatott itt ki.

Az Árpád-ház alatt a környék hét települése mindenféle adó megfizetése alól mentesült, cserébe azért, hogy magának a királynak termeljenek első osztályú borokat- ez egészen 1341-ig tartott. Több borász is nemesi címet kapott munkája elismeréseként.

A XIX. századi nagy filoxéra járvány azonban a Balaton-felvidék szőlőültetvényeit is elpusztította, így majd csak nagy-nagy hitelek és sok munka árán sikerült újratelepíteni a lankás vidéket.

Napjainkban a Káli-medence borai közül kiemelkednek az eredetvédett termékek, amiket három fő csoportba sorolnak, úgymint "Káli", "Káli-királyi" és "Káli Királyi Főbor".  A 2009 óta érvényben lévő szabályozásnak nagyon magas minőségben és komoly előírásoknak megfelelve lehet eleget tenni, hogy egy-egy bor elnyerje a kiemelkedő rangok egyikét.

A vidék leginkább a fehérborairól híres, jellegzetes fajtái a Chardonnay (ezen belül is az úgynevezett Kereklevelű), a Furmint (régies nevén Szigeti), az Olasz rizling (Nemes rizling), Cserszegi fűszeres, Ottonel muskotály és a Szürkebarát. De természetesen, ha kisebb mennyiségben, de megtalálhatóak vörös fajták is, mint például a Zweigelt és a Kékfrankos.

A környéket járva mindig beleütközik a látogató valamibe, ami a terület évezredes lelkét, a borászatot jelképezi, hiszen itt a szőlőtermesztéssel együtt alakult ki az a vidék, amit ma ismerünk. Minden a borra és a bor szeretetére vezethető vissza.

A Káli Panorama Resort szálláshelyei is egykori présházból és borospincéből lettek kialakítva, ezáltal is autentikus környezetben várva az ideérkezőket, akik kedvet kaptak a Káli-medence felfedezésére.

 

Néhány híresebb pincészet a teljesség igénye nélkül:

-Fodorvin Családi Pincészet

-Istvándy Jenő Pincészete

-Káli Kövek

-Kőróka Pince

-Pálffy Pince

-Tombor ház - Ódon Pince

-Trombitás Borház