Káli-medencéről

Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről

A Káli-medence borkultúrájáról

Mind a természeti, mind a kulturális és persze a gasztronómiai csodákon kívül a Káli-medence leginkább a komoly történelmi múltra visszatekintő borairól híres.
Az igazán magas napsütötte órák száma, a lankás vidék, a környező hegyek szélárnyéka, a Balaton előidézte mikroklíma (mely a nagy víztükör fényvisszaverő erejétől kezdve az ideális páratartalomig már-már mediterrán feltételeket biztosít) és a vulkanikus vörös talaj miatt már a római korban is szőlőt termesztettek errefelé, hogy kiváló minőségű borokat készítsenek belőle.
A vidék borai annyira magas minőséget képviseltek, hogy Probus császár (i.u. 276-282) idején a Vinea Pannonia Nobilis Districtus megjelöléssel látták el őket, hogy így tartsák nyilván és különítsék el más boroktól.
A honfoglalás után három fő hatás nyomta rá pecsétjét a vidék szőlőtermesztésére: egyrészt a római örökség, másrészt az újonnan betelepülő magyar törzsek ázsiai és kaukázusi hagyományai, harmadrészt pedig a keresztényég terjedésével együtt megjelenő szerzetesrendek (kezdetben főleg a Bencések) által Itáliából és nyugatról magukkal hozott szokásaik. Ezek kerek egészeként egy igazán sokszínű borkultúra alakulhatott ki.
Az Árpád-ház alatt a környék hét települése mindenféle adó megfizetése alól mentesült, cserébe azért, hogy magának a királynak termeljenek első osztályú borokat- ez egészen 1341-ig tartott. Több borász is nemesi címet kapott munkája elismeréseként.
A XIX. századi nagy filoxéra járvány azonban a Balaton-felvidék szőlőültetvényeit is elpusztította, így csak nagy-nagy hitelek és sok munka árán sikerült újra telepíteni a lankás vidéket.
Napjainkban a Káli-medence borai közül kiemelkednek az eredetvédett termékek, amiket három fő csoportba sorolnak, úgymint: „Káli”, „Káli-királyi” és „Káli Királyi Főbor”. A 2009 óta érvényben lévő szabályozásnak nagyon magas minőséggel és komoly előírásoknak megfelelve lehet eleget tenni, hogy egy-egy bor elnyerje a kiemelkedő rangok egyikét.
Napjainkban a Káli-medence borai közül kiemelkednek az eredetvédett termékek, amiket három fő csoportba sorolnak, úgymint: „Káli”, „Káli-királyi” és „Káli Királyi Főbor”.
A 2009 óta érvényben lévő szabályozásnak nagyon magas minőséggel és komoly előírásoknak megfelelve lehet eleget tenni, hogy egy-egy bor elnyerje a kiemelkedő rangok egyikét.
A vidék leginkább a fehérborairól híres, jellegzetes fajtái a Chardonnay (ezen belül is az úgynevezett Kereklevelű), a Furmint (régies nevén Szigeti), az Olaszrizling (Nemes rizling), Cserszegi fűszeres, Ottonel muskotály és a Szürkebarát.
De természetesen, még ha kisebb mennyiségben is, de megtalálhatók vörös fajták, mint például a Zweigelt és a Kékfrankos.
A környéket járva mindig beleütközik a látogató valamibe, ami a terület évezredes lelkét, a borászatot jelképezi, hiszen itt a szőlőtermesztéssel együtt alakult ki az a vidék, amit ma ismerünk. Minden a borra és a bor szeretetére vezethető vissza.
A Káli Panorama Resort házai századmúlti présházból és borospincéből lettek kialakítva, ezáltal igazán autentikus környezet várja az ideérkezőket!

Árkalkuláció
és online foglalás

Kalkuláld ki és foglald le pihenésed online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben!

Exkluzív ajánlatok

Értesülj elsőként
legújabb ajánlatainkról,
last minute kedvezményeinkről!

feliratkozom

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legjobb ajánlatainkról!

Hírleveleinkben tájékoztatunk különleges, személyre szóló és last minute ajánlatainkról.

Fedezd fel a Káli-medencét!

Ha kedvet kaptál a Káli-medence felfedezésére, ne habozz, egész évben vár a Káli Panorama Resort, ami tökéletes főhadiszállás és pihenőpont ennek a gyönyörű vidéknek a bejárásához!
További programok