Káli-medencéről

Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről

A Káli-medence felfedezésre váró történelmi emlékei

Már a római kór óta lakott Káli-medence dúskál az emberi kéz alkotta mementókban, főleg a középkori maradványokban. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, ha szeretnéd megismerni ennek a természeti ékszerdoboznak a történelmi lenyomatait is.
Dörgicsei templomromok és a barokk kőhíd
Az Árpád-kor idejéről még öt különböző Dörgicsét említenek meg a források (Alsó-, Felső-, Kis-, Ság- és Akalidörgicsét) és a szokásoknak megfelelően a legtöbb apró falu (melyek majd csak a XX. századra egyesülnek teljesen) emelt magának kőtemplomot. Így abban a ritka és szerencsés helyzetbe került az utókor, hogy egyszerre három, több évszázados egyházi építmény megmaradt romjait is megcsodálhatjuk, ha arra járunk. A legrégebbi és legkülönlegesebb a XI. században épített felsődörgicsei Szent Péter templomrom, ami hazánkban egyedülálló alaprajzával és korával sok fejtörést okozott a történészeknek. A legjobb állapotban az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom található, aminek környezete páratlan akusztikája miatt gyakori hangverseny színhely. Kisedörgicsén pedig megpillanthatjuk a XIII. századi Szent Miklós templomromot, ami a legkisebb és sajnos a legrosszabb állapotú a három műemlék közül.
Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Azonban ha Dörgicsén járunk, nem mulaszthatjuk el a Kisdörgicse határában épített XVIII. századi barokk kőhidat, ami csúcsíves nyílásaival igazi építészeti ritkaság hazánkban.
Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Pálos kolostor
Salföld határában, az Őrsi-hegy keleti oldalán fekszik ez az eredetileg a XIII. században épített román templom romja, amit akkor még Szent Mária Magdolna tiszteletére szenteltek fel a Sal család jóvoltából (innen is a környék neve: Salföld). Később a Pálos szerzetesrend itt épített magának kolostort. A kusza, zivataros belharcokkal tarkított XV. század derekán az épület elnéptelenedett és megrongálódott, majd Mátyás uralkodása alatt gótikus stílusban építették újjá és a Pálos szerzetesek is visszatértek. Sajnos a kolostort a későbbiek folyamán is elérték a történelem vad hullámai, így az ország három részre szakadása után a török előretörés áldozatává vált, lakói elmenekültek és az épület az enyészetévé lett. Feltárása és rekonstruálása csak a múlt század 60-as éveiben kezdődött meg, míg a kolostor szinte teljesen elpusztult, addig az eredeti szentély romjai ma is megtekinthetőek.
Kereki-domb és kerekikáli templomrom
A honfoglalás korában valószínűleg a Káli-medence központja volt a mai Mindszentkállától keletre található 30 méter magas Kereki-domb, aminek egy része valójában egy földvár maradványa lehet, hiszen egykori sáncainak nyomai még mindig láthatóak. Az Árpád-korban királyi és királynői birtok volt a terület és itt a valamikori földvár tövében építették meg a kerekikáli templomot, aminek romjai még ma is állnak.
Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Velétei palotarom
Szentbékkállától északra a Veléta hegyen található a XIV. században épített, később valószínűleg a Veszprémi püspök palotájaként szolgáló épület romja. A legenda szerint még III. András, az utolsó Árpád-házi király felségének vadászkastélya lehetett. Azon kevés megmaradt középkori romok közé tartozik a vidéken, ami nem egyházi funkciót töltött be.
Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről

Árkalkuláció
és online foglalás

Kalkuláld ki és foglald le pihenésed online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben!

Exkluzív ajánlatok

Értesülj elsőként
legújabb ajánlatainkról,
last minute kedvezményeinkről!

feliratkozom

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legjobb ajánlatainkról!

Hírleveleinkben tájékoztatunk különleges, személyre szóló és last minute ajánlatainkról.

Fedezd fel a Káli-medencét!

Ha kedvet kaptál a Káli-medence felfedezésére, ne habozz, egész évben vár a Káli Panorama Resort, ami tökéletes főhadiszállás és pihenőpont ennek a gyönyörű vidéknek a bejárásához!
További programok