Káli-medencéről

Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről

Érdekességek a Káli-medencéről – kerülj képbe az utazás előtt!

A Káli-medence vagy régies nevén Kállai-medence – amit nem véletlenül a magyar Provance-ként is emlegetnek – a Balaton-felvidéken található, annak egyik kis-medencéje. A közel 8600 hektáros dimbes-dombos, festői táj Révfülöp és Ábrahámhegy között terül el.
Az évmilliókkal ezelőtt visszahúzódó Pannon-tenger egykori öblét folyamatos vulkanikus tevékenység alakította a mai formájára. A tengeri és a vulkanikus eredet miatt a talaj homokkőben, bazaltban és annak tufájában gazdag, ennek az üledékes földnek és a sok-sok napfénynek köszönhetően tökéletes szőlőtermesztő vidék, borászatáról híres régió, elsősorban a fehér szőlők hazája.
Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
A terület a Balaton – felvidéki Nemzeti park része, a Káli-medence 1984 óta védett terület, az itt található láprétek kimagasló növénytani értéket képviselnek és itt terem az a lisztes kankalin is, ami a park jelképe.
A medence, amit amolyan „fő ütőérként” a Balatonba ömlő Burnót-patak szel át, kilenc történelmi, többségében már az Árpád-korban is említett, települést foglal magába:
  1. Balatonhenye: már az ókorban is lakott terület volt és közelében krátertavak találhatók.
  2. Dörgicse: ősi templomromjairól nevezetes.
  3. Kékkút: a híres ásványvíz otthona, illetve itt találjuk a Káli-medence legrégebbi, XVIII. századi népi műemlék lakóházát.
  4. Kővágóörs és a hozzá tartozó apró, de már Balaton parti falu, Pálköve: a legendák szerint itt fakasztott vizet a sziklából Szent László király.
  5. Köveskál: a Káli-medence “fővárosa”, helyreállított mosóháza igazi múltidéző emlékmű.
  6. Mindszentkálla és a hozzá csatolt Kisfalud. Nem messze tőlük felmászhatunk a Kopaszhegyi kilátóhoz vagy megcsodálhatjuk a fehérre meszelt kőkereszteket.
  7. Monoszló: határában található a “félbevágott hegy”, a 337 méter magas Hegyestű szikla, ami a legjobb természetes kilátó a vidéken.
  8. Salföld: Koppány vezér egykori terülte, ahol a XIII. Században épített Pálos kolostor maradványait tekinthetjük meg.
  9. Szentbékkálla: a közelében található a Káli-medence egyik leghíresebb látnivalója a “Kőtenger”.
Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Mivel a Káli-medence már a római kor óta lakott terület, így folyton valami látnivalóba botlik a látogató, legyen az akár lenyűgöző természeti képződmény, mint a már említett geológiai kincs, a Kőtenger vagy ember alkotta emlékek, mint a számtalan középkori templomrom vagy a több évszázados, felújított házak.
A ragyogó napsütés, a kellemes borok, a varázslatos táj, a megannyi történelmi emlék, a vidéki Magyarország hamisítatlan érzése és a Balaton közelsége miatt kihagyhatatlan és felejthetetlen úti cél mindenki számára, ahová érdemes ellátogatni!
Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Túrázóknak is ideális célpont, hiszen az Országos Kéktúra Pétfürdő és a badacsonyi hajóállomás közötti 103 km-es szakasza érinti a Káli-medencét (Kővágóörs és Salföld területét).
Ha kedvet kaptál, hogy felfedezd ezt a sokszínű régiót, foglalj szállást nálunk, nem fogsz csalódni!
Káli Panorama Resort – Természet, nyugalom, modern luxus – a velünk élő hagyomány.

Árkalkuláció
és online foglalás

Kalkuláld ki és foglald le pihenésed online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben!

Exkluzív ajánlatok

Értesülj elsőként
legújabb ajánlatainkról,
last minute kedvezményeinkről!

feliratkozom

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legjobb ajánlatainkról!

Hírleveleinkben tájékoztatunk különleges, személyre szóló és last minute ajánlatainkról.

Fedezd fel a Káli-medencét!

Ha kedvet kaptál a Káli-medence felfedezésére, ne habozz, egész évben vár a Káli Panorama Resort, ami tökéletes főhadiszállás és pihenőpont ennek a gyönyörű vidéknek a bejárásához!
További programok