Káli-medencéről

Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről

A Káli-medence TOP5 természeti csodája

A magyar Provence dúskál a környezet látványos kincseiben – összeszedtük azt az ötöt, amit mindenképp látnod kell, ha ellátogatsz hozzánk.
Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Hegyestű ("Orgona")

A Káli-medence keleti peremén, Monoszló határában található tanúhegy mai látképe egyszerre a természet és az emberi beavatkozás kölcsönhatásának eredménye. A vulkanikus eredetű 337 méter magas egykori kürtőben a megrekedt és lehűlt bazaltos magma orgonasípszerű oszlopokat hozott létre. Az 1930-as évektől beinduló bányászat nagyjából a hegy felét elbontotta, kifejtette, emiatt úgy tűnhet, mintha a hatalmas sziklatömböt félbevágták volna, különleges természeti szövetszeletet képezve ezzel. A Hegyestű tetejéről lélegzetelállító panoráma nyílik a Balaton-felvidékre.

Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Kőtenger

A Szentbékkállai-kőtenger az egykori Pannon-tengerből kiemelkedő sziklák hagyatéka. A medencére jellemző vulkanikus hatások következtében feltörő hőforrások az valamikori tengerfenék homokját cementálták, így alakultak ki maguk a sziklák, majd a természeti erózió a hosszú évek alatt különleges és sokszínű formába marta őket. A leghíresebb kompozíció a Kelemen-kő, ami több, egymásra fekvő sziklából épül fel, melyek tetején egy bizonytalan helyzetű kő egyensúlyozik.

Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Kornyi-tó

Kővágóörs határában terül el a karsztvizekből és csapadékból táplálkozó Kornyi-tó, más néven Kornyita, ami a Káli-medence legnagyobb tava. A nádas és vízi-rétes világa közel száz különböző madárfaj fészkelő helye, köztük a nemes kócsagé. A környező vidéket rengeteg ürgelyuk fúrja keresztül, így könnyen megpillanthatunk egyet az apró állatokból. Az egész évben szabadon látogatható tó feletti kis dombon Veszprémi Imre szobrászművész által 1986-ban tervezett Emberi komédia című különleges acélcsövekből és mészkőből álló szoboralkotása csodálható meg. Errefelé forgott Jancsó Miklós több híres filmjei is, például az Égi-bárány.

Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Theodóra-forrás

A gyönyörűen beépített forrás Kékkút határában található. Már a római időkben is kedvelt vízforrás volt és állítólag maga Theodóra bizánci császárné is igen kedvelte jótékony hatású, hűs vizét - innen is származtatható a név. A mára világhírűvé vált forrás története igazi magyar sikersztori, a Kékkúti vizet bárki megkóstolhatja a palackozó szomszédságában. Innen indul a 8 km hosszú Theodóra-tanösvény, amin keresztül megismerhetjük a Káli-medence víztani, zoológiai és botanikai sokszínűségét.

Káli Panoráma Resort | Káli-medencéről
Kopasz-hegyi kilátó

Ha már megemlítettük a Káli-medence legszebb panorámáját nyújtó Hegyestűt, nem mehetünk el a második helyezett mellett sem. Ez pedig a Mindszentkálla fölé magasodó Kopasz-hegy, amelynek 302 méter magas „csúcsára” egy kellemesen megerőltető túrával tudunk felkapaszkodni, mely során egy 277 fokból álló bazaltlépcsőt kell megmásznunk. A csúcsra való feljutáshoz azonban még hátra van két tucatnyi fából ás földből kialakított lépcsőfok. A meredek kaptató után viszont varázslatos látványt nyújt a messzeségbe elterpeszkedő vidék.

Ha kedvet kaptál a természeti csodák felfedezésére, ne habozz, egész évben vár a Káli Panorama Resort, ami tökéletes főhadiszállás és pihenőpont ennek a gyönyörű vidéknek a bejárásához!

Árkalkuláció
és online foglalás

Kalkuláld ki és foglald le pihenésed online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben!

Exkluzív ajánlatok

Értesülj elsőként
legújabb ajánlatainkról,
last minute kedvezményeinkről!

feliratkozom

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legjobb ajánlatainkról!

Hírleveleinkben tájékoztatunk különleges, személyre szóló és last minute ajánlatainkról.

Fedezd fel a Káli-medencét!

Ha kedvet kaptál a Káli-medence felfedezésére, ne habozz, egész évben vár a Káli Panorama Resort, ami tökéletes főhadiszállás és pihenőpont ennek a gyönyörű vidéknek a bejárásához!
További programok